Пищевое применение
Первая коммерческая установка МСТ мощностью 25 тонн в час, предназначенная для интеграции в линию пастеризации молока, в настоящее время проходит валидацию на молокозаводе в штате Огайо, США. По окончании валидации компания ожидает первую лицензионную сделку, открывающую дорогу к широкой коммерциализации в молочной индустрии.
Компания также произвела и оттестировала установку МСТ для использования на сельскохозяйственных предприятиях, где обработка происходит в точке производства сырья. Эта установка мощностью от 2 до 9 тонн в час применима к обработке сырого молока, кокосовой воды, соков, виноматериалов и прочих продуктов. Установка интегрирована в модельный завод, принадлежащий компании MSTC, находящийся в Университете Пюрдью в США, и используется для тестирования сырых пищевых продуктов, интересующих клиентов.
Краткое описание приложений технологии МСТ на английском языке для американских и международных клиентов, оттестированных для пищевой промышленности, см. в виде таблицы в конце документа.
Current applications of MST to liquid food products
Milk | Juice/Wine material | Coconut water | |||
HTST | UHT | Raw side | |||
Current industry standard | Shelf life 14-18 days | 180+ days | Milk is not treated at farm level other than being chilled, risking significant reduction in quality before reaching pasteuriser | Juice pasteurisation damages flavour | Significant wastage at collection point. Expensive to transport due to the need to freeze to preserve nutrients |
MST benefits | Shelf life extension to 45-90+ days allows for direct deliveries to be replaced by warehouse deliveries saving up to 20 cents/gallon | Reduction in treatment temperature, potentially reducing energy costs | Improved quality/logistics of milk deliveries to dairies due to shelf life extension of raw milk | Fresh taste with long shelf life compared to standard pasteurisation | Preserved nutrients, extended shelf life, significant cost reduction due to no need to freeze |
MST process | Works alongside existing HTST, potentially replaces HTST | Works alongside existing UHT equipment | MSTs the milk at the farm level | Potentially replaces HTST | MST process to replace freezing/ pasteurisation |
Where are we now? | 25 tons/hour plant installed in a US dairy | Technology yet to be made operational | Plant at Purdue perfect size to be installed in a farm. Preliminary approval from FDA to place one test unit at a US farm | Extensive tests conducted in Moscow/Purdue | Preliminary interest from a number of coconut processors |
Next steps | Complete validation at commercial diary plant | MSTC is to install UHT enhancement unit as a next stage in the contract with the US diary | When placing a Colostrum unit at a US farm, negotiate a placement of the raw side unit as well | Validate in commercial environment, application being tested by customer | Execute a placement with coconut processor |